Koperen Passer Tienen

Club V-9

Groep Hof ter RodePierre

 

 

Dagboek van een uitstap

Vrijdag 21 september 2012: een mooie nazomerdag in Maaseik

7.45:      blij weerzien als onze passers en passerinnekes-voor-één-dag binnendruppelen, sommigen duidelijk nog in strijd met Klaas Vaak, anderen fris en monter en goed gebekt zoals altijd!

8.00:      iedereen present op ééntje na!

8.05:      de laatste deelnemer schuurt in zuivere prins-Laurent-stijl de parkeerplaats op!

8.10:     29 reisgezellen waaronder acht lieve vrouwen -in de wereldlijke betekenis!- hebben hun plekje gevonden.

8.10:      chauffeur Gunther jaagt het toerental van zijn Olympiacar de hoogte in en daar gaan we.

8.15:      de gevreesde chaos aan de Kabbeeksepoort blijft voor één keer achterwege; de politie houdt zich afzijdig.

8.20:      in rustige vaart stuurt Gunther ons via de E 314 naar de Knapkoekstad Maaseik, waar schilders en Chinezen ons opwachten. In de bus raakt iedereen stilaan op zijn positieven!

9.20:      de gebroeders Van Eyck verwachten ons pas om 10 uur, tijd zat dus voor een koffie of thee waar anders dan in… hotel-restaurant Van Eyck!

10.00:    gids Eddy Housen staat present op de trappen van het stadhuis en nadat Fons zijn financiële verplichtingen is nagekomen, kunnen we beginnen aan deel 1 van onze trip: Maaseik en zijn relatie met het broederpaar Jan en Hubert Van Eyck.

10.15:    wat dan volgt is een enthousiast verhaal over het ontstaan en de geschiedenis van Maaseik en de aanwezigheid van de illustere broers daarin. Tussendoor vernemen we wat “knapkoek” is, waarvoor de drie trapjes van het Perron dienden en vanwaar de gouden band rond de zuil van dat perron komt, hoe de Maaseikenaren aan hun spotnaam “bokkenrijders” kwamen en waarom ze afgeschilderd worden als “kaal, lekker, lui en hovaardig”, de volkse betekenis achter “de levensboom”… Eer we het beseffen komen we bij het hoogtepunt van de voormiddag: de tentoonstelling rond de gebroeders Van Eyck met “Het Lam Gods”, weliswaar een levensechte en levensgrote kopie, als blikvanger. Deskundig en vol enthousiasme vertelt onze gids honderduit, waarna we letterlijk met onze neus erop het kunstwerk van nabij kunnen bekijken en aanraken. Toch wel een speciaal gevoel, zelfs al is het “maar” een kopie! Daarna komt ook nog het “kleinere” werk aan de beurt, hoofdzakelijk portretten, met als afsluiter speciale aandacht voor de verrassende, moderne versie van “Het Lam Gods” met eigentijdse figuren en toestanden. Een warm applaus en gemeende felicitaties voor onze gids is welverdiend!

12.00: in “De Beurs” (niet die van Brussel!) had Jean voor ons, mooi aansluitend op de namiddagactiviteit,een Chinees menu gereserveerd: lekker en kopieus tot ieders tevredenheid!

14.45:    met enige vertraging begeleidt onze gids, Glenn De Nutte, ons naar de Minderbroederskerk voor de exclusieve tentoonstelling “De Gouden eeuw van China - Schatten uit de Tang-Dynastie”.

15.00:    in een gepersonaliseerde inleiding neemt Glenn ons mee op de Zijderoute, waarvan de bloei aan de basis ligt van de grote rijkdom van de Tang-dynastie. Dankzij die Zijderoute kwam de oosterse cultuur in contact met de westerse en konden goede en welvarende handelscontacten uitgebouwd worden.

16.00:    ieder van ons neemt zijn audiogids in ontvangst en begint naar eigen tempo en interesse aan het bezoek van de tentoonstelling.  Door de geluiden van de oude stad Chang’an, de stemmen van venters en andere mensen op straat, de multiculturele drukte van het Chinese keizerrijk tijdens de Tang-dynastie groeit deze rondgang uit tot een wel heel aparte ervaring. Leah Thys als keizerin WuZetian, en Stany Crets in de rol van zijdehandelaar Wei, vertellen ons over het China van de zevende tot de tiende eeuw en leiden ons naar het hoogtepunt van de tentoonstelling, de Famentempel, waar zich de echte topstukken bevinden. Begeleidende teksten, sfeervolle 3D-beelden met licht erachter, tentoongestelde of voorgedragen gedichten zorgen er, samen met  de mooie kunstvoorwerpen voor, dat iedere bezoeker wel een interessante invalshoek vindt om deze tentoonstelling te beleven. Omdat de tentoongestelde voorwerpen niet langer dan een jaar in het buitenland mogen verblijven -zo bepaalde de Chinese overheid- vertrekken zij binnenkort weer naar China.

17.00:    einde van een boeiende dag. Sommigen willen nog een toemaatje, maar de bus is onverbiddelijk. Een kleine enquête tijdens de rit naar huis kwoteerde deze eerste uitstap van het nieuwe passerseizoen met een dikke 9 op 10. Daar doet een mens het toch voor!

Pierre

 

Foto