Koperen Passer Tienen

Club V-9

Groep Hof ter Rode


Roger Quintens 

Afscheid

Paul Sterkmans

Leuven 11 november 1932
Sint-Truiden 20 april 2022

En plots was daar dat ontstellende, onwezenlijke bericht: Paul Sterkmans overleden, hij, een man van weldra 90, die straks met ons, zijn vrienden van de Koperen Passer, nog op stap zou gaan…
Het leven maakt soms rare sprongen, maar eens reikt die laatste sprong niet ver genoeg.

Paul maakte al deel uit van onze club sinds september 2015 en zo vaak het kon, nam hij graag en met volle goesting deel aan onze activiteiten. Dat zou hij nu over een paar weken ook weer doen naar Yerseke waarvoor hij zijn inschrijvingsgeld al betaalde.

Hij was een man van weinig woorden, hield zich liever bescheiden op de achtergrond, maar luisteren kon hij als de beste; daaraan was zijn beroep als geneesheer neuro-psychiater zeker niet vreemd. Alleen als hij over zijn hobby’s kon vertellen, raakte hij niet uitgepraat: over de vliegclub “Aero-Kiewit”, waarvan trouwens ook zijn twee zonen deel uitmaken, het verzamelen van zeldzame en dus kostbare stenen, of als bestuurslid van het “Uurwerkgezelschap” zijn belangstelling voor al even zeldzame uurwerken.

Ik heb ook het stille vermoeden dat hij een echte familieman was: aan de manier waarop hij over zijn kinderen praatte, wist je al genoeg; en hoe hij zich verontschuldigde niet te kunnen deelnemen aan onze uitstap naar Duitsland eerder deze maand nog, want “mijn kleinkinderen komen die dag af uit Zwitserland”; en tijdens ons bezoek aan het kerkhof van de Abdij van Park Heverlee kwam hij mij stilletjes vragen of hij even mocht achterblijven voor een bezoekje aan het graf van zijn ouders die daar ook begraven liggen. Daarom ook zullen het verlies van zijn echtgenote, van een dochter en ook nog van zijn levensgezellin hem zwaar getekend hebben. Maar al dat leed droeg hij liever zelf, alléén!

Paul, lieve vriend, we zullen je rustige aanwezigheid op onze activiteiten missen. Op onze ledenlijst zal je plaats voortaan openblijven, maar je naam en je foto krijgen voor altijd een plaats bij diegenen die jou en ons al zijn voorgegaan. Zo blijf je ook voor altijd een beetje bij ons.

En aan degenen die nu treuren om je verlies, wensen wij alle sterkte, troost en steun bij elkaar en vele, vele herinneringen aan al de mooie dagen die ze met jou mochten delen.

Je bent niet dood.
Je mag voor eeuwig leven.
Je bent verlost nu van alle onvolkomenheid,
Van pijn en van verdriet.
Je bent niet dood.

Een laatste warme koperen groet van al je clubgenoten.

Pierre